Toast/sandwichbrød

Toast/sandwichbrød

Forord (vrøvl og mundblær)

Hvorfor lave sit eget toastbrød, når man kan købe et udmærket et af slagsen i det lokale supermarked for 6 kr? “Simon” siger de.. “Simon, det smager jo af det det skal, og holder sig frisk i over en uge Pourquoi?” (hvorfor på tysk..)

“Lav det her brød” siger jeg.. Derfor! Og tag jer så lige en “tænker” over hvorfor “købe-toast” har så lang en holdbarhedsdato. Men nok om det.

Jeg har udviklet denne opskrift (halvt stjålet) og viderebygget den, så den indeholder så lidt sukker som muligt (Kager for sig, og brød for sig), og holder sig til de ingredienser en hver burde have liggende på lager.

Værktøj

Som i kan se på billedet, så har jeg erhvervet mig en pullman-form.

Det er vigtigt at man for lagt et pres oven på sin brødform, og dette geniale (og ret billige) instrument, gør netop dette. Og så ser den  bare sej og mandig ud!

Men, den kan sagtens undværes, ved at man tager en bradepande og ligger over sin rugbrødsform under bagning. Man skal bare huske at lægge noget tungt på sin bradepande, så man holder brødet under pres. For at være ærlig, så giver det faktisk det næsten samme resultat som med en pullman, men man får nok ikke den helt skarpe firkantede form som vi kender fra supermarkedet.

Skal bruges

 • 482g hvedemel
 • 282g fuldkornshvedemel, grahamsmel eller rugmel
 • 504g lunkent vand
 • 15g smeltet smør
 • 15g salt
 • 10g sukker
 • 20 g gær (virker faktisk rigtig godt med 1 ½ tsk. tørgær)

How to:

Rør gæret ud i det lunkne vand

 1. Tilsæt resten af ingredienserne (- salt!), hvor af det smeltede ”fingervarme” smør kommes i til sidst, og ælt det grundigt, så det bliver en samlet masse (5 min. ved håndkraft)
 2. Kom dejen i en skål, og lad den hæve tildækket på køkkenbordet i 15 minutter, hvorefter det får en forsigtig æltetur (se min video om æltning, når jeg bliver færdig med dem)
 3. Kom dejen tilbage i skålen, og lad den hæve yderligere 1 ½ time ved stuetemperatur.
 4. Dejen tages ud af skålen og afgasses (strækkes let til alle sider, og formes så det ligner et franskbrød).
 5. Nu skal dejen deles i 4 stykker af ca.325g stykket, og formes til boller.
 6. Smør den udvalgte form, og pladsér bollerne i denne – som vist på billedet.
 7. Formen dækkes med et rent viskestykke/klæde, og stilles til hævning i 45 min–1time eller til den har hævet – som vist på billedet (Tænd ovnen på 210° efter 30 min. hævetid så den ser klar ud til bagning)
 8.  Låget kommes på, og brødet bages nu i 45 min. (husk at smøre låget, eller indkasser dummebøder i form af lakridspiber)
 9. Tag brødet ud af formen, og pladsér det på en rist til helt afkølet.

Bonusinfo

 • Brødet kan holde sig 3-4 dage i plasticpose, og kan med fordel fryses.
 • Der sker ikke en ”prutfis” ved at dejen går over sine breder under bagningen, da man bare skære kanterne af når brødet er afkølet.
 • Grunden til at man former dejen i 4 lige store boller, er for at være sikker på at dejen er jævnt fordelt. Dette kan dog medføre, at brødet kan skille i samlingerne, men er man ”ferm” til formning af brød, kan jeg anbefale at gøre dette i stedet, for at opnår det helt perfekte toastbrød

Lidt Histore (og så på engelsk!)

A Pullman loaf is a type of bread that is primarily baked in a pan which gives it a completely square appearance and a flat top. The bread’s name is thought to come from it’s presence in the Pullman railway cars of the 1800s, as the bread’s square shape and flat top made the loaves more easy to stack. Railway workers were able to fit more loaves of bread in a small area compared to other types of bread with rounded tops. Although it’s official name has historical roots, in modern times the bread is more commonly called sandwich bread or a sandwich loaf.

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: